Welkom bij de Ajax Sportman Combinatie

Zoek op koolemans

1897, Ajax

1897, Ajax

Op de foto, staand: J.A.H.L. Adam, H. Cramer, A.R. Adam (aanvoerder); midden: R.G. Leegstra, Eug. Grivel, F. de Stoppelaar; zittend: P. Dijckmeester, G.G. van der Kaaden, A. van Zanten, L.R. Koolemans Beynen en J.W.F. la Fontaine. In 1897 speelt Ajax voor het eerst in de competitie van de Nederlandsche Voetbal Bond (zie hiernaast). Koolemans Beynen, op de foto hierboven, is onze eerste international die voor het nationale elftal uitkomt. Ook Cramer en De Stoppelaar zullen in 1900 uitkomen voor het Nederlands elftal evenals Grivel en Van Zanten in 1901.
Lees verder ...
1899, Nederland

1899, Nederland

Op deze foto het Nederlands elftal waarin voor het eerst ook een speler van Ajax Leiden debuteert. Koolemans Beijnen zal op 2 april 1899 aantreden tegen de English Wanderers. Nederland verliest in Den Haag de wedstrijd met 1-6.
Lees verder ...

1899

Ajax (voetbal) wordt op superieure wijze kampioen van de gehele tweede klasse. Er wordt in twaalf wedstrijden niet verloren, de doelcijfers (64-6) liegen er niet om en de promotie naar de eerste klasse is dan ook dik verdiend. Het jaar wordt nog gedenkwaardiger door de uitnodiging die Koolemans-Beijnen krijgt om aan te treden in een vertegenwoordigend Nederlands team. Koolemans-Beijnen is de eerste van de in totaal zeven voetballers van Ajax en later ASC die het oranjeshirt dragen. Vijf doen dat nog in onofficiŽle wedstrijden van het Nederlands elftal. Twee (Iman Dozy en Henk Wamsteker) komen in íechteí interlands uit. Het complete lijstje ziet er als volgt uit: L. Koolemans Beijnen (1899); H. Cramer en F. de Stoppelaar (1900); A. van Zanten en E. Grivel (1901); I. Dozy (4x - vanaf 1907): Nederland - Engeland (1-8, 2-12) en Nederland - BelgiŽ (3-1 en 1-2); H. Wamsteker (1925): Nederland - Denemarken (4-2). Wamsteker speelde in 1929 nog een interland (tegen BelgiŽ), maar was toen lid van HFC. David Wijnveldt, dertienvoudig international namens UD, speelt eveneens een jaar voor Ajax. De mobilisatie tijdens de eerste wereldoorlog brengt hem in Oegstgeest. Als speler van Ajax komt hij echter nimmer voor het Nederlands elftal uit.
Lees verder ...


Aanvullingen zijn altijd van harte welkom. Tekstuele bijdragen (bijvoorbeeld wie is wie op de oude teamfotos) kunnen in het gastenboek geplaatst worden dat onderaan op elke fotopagina staat. Andere aanvullingen, zoals oude (team)fotos, kunnen digitaal gemaild worden naar Lucien Geelhoed (luke@e-boys.nl) of even een afspraak maken (per e-mail) om materialen uit te wisselen.